Oczekujesz czegoś wyjątkowego? Chcesz poczuć niepowtarzalną atmosferę Ameryki z lat wczesnego rock’ n’ roll’ a? Masz ochotę na fantastyczną podróż kulinarną po poszczególnych jej stanach?
Odwiedź restaurację Pink Flamingo!!!
Przewodnikiem po mapie smaków Ameryki jest nasz Szef Kuchni – Charles Kelemen - rodowity Jankes, fascynat amerykańskiej kuchni oraz nasi Lukasz i Pako miłośnicy prawdziwych burgerów, kowbojskich steków i żeberek.
U nas przekonasz się jak naprawdę bogata jest kuchnia rodaków Elvisa, Marlin Monroe, Franka Sinatry i Jamesa Deana. W Pink Flamingo masz szansę w atmosferze klasycznego Dinera, pod opieką naszej miłej obsługi zasmakować Ameryki. Wszystko to przy muzyce z California Retro Radio i szafy grającej na winylowe krążki.
U nas Ameryka bez wiz!!!
Amerykańska restauracja w stylu klasycznego Dinera w Warszawie to efekt fascynacji różnorodnością kulturową Stanów. Koncepcja założenia restauracji świtała nam w głowie od kilku lat. Doświadczeni restauracyjnie w ciekawych miejscach Londynu i Nowego Jorku szukaliśmy ciekawego tematu przewodniego naszego miejsca. Postanowiliśmy więc połączyć nasze doświadczenie gastronomiczne z zainteresowaniem erą rock and rolla, amerykańską motoryzacją lat 50-70 oraz mitem amerykańskiej kultury drogi.
Efektem naszych poszukiwań stało się Pink Flamingo. Nazwa nawiązuje do jednego z symboli złotych lat Ameryki, kiedy ludzie się bogacili, samochody były ogromne i nie występowało ocieplenie klimatu.
„ Flamingo” nazwany został w roku 1946 pierwszy w Las Vegas kompleks hotelowy z kasynem uwieczniając w ten sposób kochankę założyciela nazywaną w ten sposób od swych wyjątkowo długich nóg. Hotel stał się sławnym miejscem rozrywki. W roku zaś 1953 niejaki Don Heatherstone zaprojektował plastykowego, różowego flaminga jako ozdoby ogrodowej. Pink Flamingo odtąd zdobi miliony trawników domowych na amerykańskich przedmieściach i jest produkowany do dziś. Te same flamingi zadomowiły się również na dachu naszej restauracji.
Mamy też misję. Jest nią łamanie stereotypów myślenia o amerykańskiej kuchni. W tym celu zaprosiliśmy do nas znanego kucharza zza Atlantyku Charlesa Kelemena – entuzjasty prawdziwej kuchni amerykańskiej. Przygotował on dla nas menu będące przekrojem upodobań kulinarnych ze wschodu na zachód i z północy na południe Stanów Zjednoczonych. Dodał do tego tradycyjne posiłki z typowego amerykańskiego Dinera, restauracji szybkiej obsługi z czasów przed Mc Donaldsem.
Dołożyliśmy wszelkich starań aby wystrój lokalu dopełniał atmosfery. Każdy szczegół zaprojektowany został według obserwacji podobnych miejsc za Atlantykiem. Pink Flamingo nie zostało natomiast skopiowane z żadnego konkretnego lokalu. Zatem wpadnij do nas, przenieś się w czasie, . . . and have a good time!