Restauracja Lanse - Lansuje KUCHNIĘ MŁODOŚCI,
menu oparto na lekkich potrawach o pozytywnym wpływie na sylwetkę, zdrowie i samopoczucie.
Sekret piękna i urody, a co za tym idzie dobrego samopoczucia tkwi we właściwym odżywianiu się.
Obecnie w życiu codziennym brakuje nam czasu na zdrowe, racjonalne odżywianie się. Pora pomyśleć jak wprowadzić lekkość ciała i umysłu aby poczuć się Młodym i Pięknym. Lansujemy więc młodość i zdrowie. Bazą karty menu są dania KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ, KUCHNI POLSKIEJ oraz KUCHNI LIGHT. Dla zwolenników zdrowego jedzenia przygotowano specjalne LIGHT MENU, czyli zdrowie na talerzu. Miłośników KUCHNI ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ zadowolą ryby, owoce morza oraz pasty. Natomiast tradycjonaliści rozsmakują się w specjałach KUCHNI POLSKIEJ. Niemniej Szef kuchni zapewnia, iż dba o to, aby serwowane potrawy poddawane były odpowiedniej obróbce technologicznej, tj. aby nie traciły cennych witamin i składników mineralnych podczas przygotowywania, (zarówno te lekkie jak i te. . . nazwijmy je cięższe), . Bowiem zarówno ci co lubią dużo i obficie jak i ci dbający o linię chcieliby, aby to, co spożywają nie tylko rozpieszczało podniebienia walorami smakowymi ale również dostarczało wartości dla zdrowia.
Każdy z nas ma indywidualne preferencje i przyzwyczajenia żywieniowe. Ważne jest abyśmy potrafili wzajemnie powiązać sposób odżywiania z tym co zdrowe.
Większość z nas wybierając się do restauracji nie myśli o zjedzeniu czegoś, co wpłynie korzystnie na zdrowie, wręcz przeciwnie - chcemy zjeść smacznie, bo to kojarzy nam się z przyjemnością. Tym samym zadaniem naszej restauracji jest tak skomponować repertuar menu aby zarówno potrawy light jak i tradycyjne oprócz dawania przyjemności z ich spożywania dawały wewnętrzne korzyści. Z perspektywy konsumenta - zamawiając tradycyjnego STEKA Z POLĘDWICY WOŁOWEJ, nie zastanawiamy się nad jego wartościami odżywczymi, natomiast myślimy o soczystej polędwiczce, która zaspokoi nasz głód. Z założenia NASZEJ RESTAURACJI, zamawiając steka z polędwicy wołowej, otrzymasz najwyższej jakości mięso marynowane w świeżych ziołach, smażone na grillu, uzupełnione dodatkiem skrobiowym oraz warzywami. Zatem, dostarczyłeś sobie nie tylko przyjemności ze spożycia dobrego obiadu, dostarczyłeś również białko, tłuszcze i węglowodany, czyli niezbędne wartości odżywcze.
Reasumując RESTAURACJA LANSE - LANSUJE KUCHNIĘ MŁODOŚCI - BOWIEM W ZDRWOYM CIELE, ZDROWY DUCH!!!!
SAŁATKI MŁODOŚCI -
- bazujemy na oliwie z oliwek, która jest łatwo przyswajalnym tłuszczem a ponadto ma dobroczynny wpływ na organizm ludzki dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- owocach i warzywach, które są znakomitym źródłem witamin, dostarczają błonnika, polepszają metabolizm,
- kiełkach, bogatych w białko roślinne, potas, witaminy, dzięki czemu działają korzystnie na odbudowę komórek i tkanek, obniżają poziom \złego\ cholesterolu, utrzymują w zdrowiu serce, zwiększają odporność oraz działają niczym odmładzający balsam,
- świeżych ziołach, które nie tylko poprawiają smak potraw ale też świetnie pobudzają trawienie,
- pestkach dyni, słonecznika, które są bogatym źródłem cynku,
POTRAWY ŚRÓDZIEMNOMORSKIE - ELIKSIR MIŁOŚCI
Dieta śródziemnomorska polecana dla osób aktywnie spędzających czas, jak i dla wszystkich dbających o zdrowie, pozwala utrzymać prawidłową masę ciała i nie jest ciężkostrawna. Potrawy przygotowywane są w wodzie i na parze, pieczone w folii, na ruszcie oraz grillu. Obce jest zagęszczanie zup i sosów śmietana lub mąką.
Warzywa są serwowane w postaci gotowanej oraz - co jeszcze korzystniejsze dla zdrowia - na surowo. Sałatki podaje się jako dodatek, ale też często jako osobne danie. Często można usłyszeć opinię, że dieta śródziemnomorska, ze względu na dużą zawartość węglowodanów (np. makaronu), nie pozwala schudnąć, nie jest to jednak prawdą - makaron z warzywami a nawet chudą rybą nie tuczy. Niebezpieczny staje się dopiero w towarzystwie tłustego sosu. Stosowany w regionie Morza Śródziemnego model odżywiania jest uważany za najzdrowszy wśród diet naturalnych. Wiele badań wykazało, że dieta ta wywiera znaczący wpływ na zmniejszenie zagrożenia chorobami, powstającymi na tle wadliwego żywienia. Dieta śródziemnomorska stosowana w odpowiednich proporcjach, dostarcza wystarczających ilości energii białka, tłuszczu, wszystkich witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Dostarcza ona więcej białek pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego, co jest ze wszech miar korzystne. Dużo w niej warzyw i owoców, dzięki czemu zapewnia potrzebną ilość witamin oraz minerałów. Ten sposób odżywiania jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia.
- owoce morza - mają wysoką wartość odżywczą bowiem są dobrym źródłem wysokowartościowego białka, zawierają też sporo witamin z grupy B, jod, selen, fluor, żelazo, cynk, magnez, wapń,
- ryby - bogate źródło wysokowartościowego białka bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm człowieka, soli mineralnych, jodu poprawiającego metabolizm komórkowy
MIĘSO NA ZDROWIE
- mięso wyróżnia się szczególnie wysoką jakością odżywczą. dzieje się tak dlatego, że skład mięsa jest podobny do składu ludzkiego ciała. Mięso dostarcza trzech podstawowych substancji odżywczych: - białka, tłuszczów, węglowodanów. Zawiera również witaminy z grupy B oraz składniki mineralne.
Zatem poza walorami smakowymi, odpowiednio przygotowane potrawy mięsne (bez tłustych sosów), cieszą nie tylko podniebienie.
KUCHNIA LIGHT - ZDROWIE NA TALERZU
Menu przeznaczone dla osób propagujących zdrowy styl jedzenia oraz dbających o linię.
Zawiera kompozycje warzyw i owoców w formie sałatek i zimnych przekąsek.
Dania główne - delikatne mięso drobiowe oraz ryby, przygotowywane na grillu bez użycia tłuszczu bądź na parze - dzięki czemu zachowują swe walory smakowe oraz wartości odżywcze, a jednocześnie nie są tuczące.
Dodatki to warzywa oraz ryż lub makaron brązowy - czyli tzw. zdrowe węglowodany, które dostarczą nam energii. - ryż - ziarno dla wszystkich, może być podstawą żywienia sportowców, osób odchudzających się i tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym.
To przede wszystkim węglowodany złożone, które są łatwo trawione przez organizm i przez długi czas dostarczają mu energii. Jest więc idealnym pokarmem dla tych wszystkich, którzy regularnie uprawiają sport.
Ryż mogą jeść także ci, którzy stosują dietę odchudzającą i ci, którzy spędzają dużo czasu na siłowni.
Wszyscy oni powinni spożywać dziennie szklankę ugotowanego ryżu, ponieważ:
- dostarcza energii pracującym mięśniom, wzmacnia je i zapobiega ich rozpadowi
- dostarcza witamin z grupy B i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i magnezuR - zwiększa przyswajanie aminokwasów, które uczestniczą w budowie mięśni
Na deser proponujemy lekkie koktajle na bazie kefirów, jogurtów oraz warzyw i owoców,
- jogurt zawiera wapń, który uczestniczy w spalaniu tłuszczu, zatem po takim \koktailowo - owocowym deserze\, nie przybędzie ci a ubędzie. . . .
Dla wszystkich, którzy pragną odżywiać się zdrowo proponujemy porady z dietetykami współpracującymi z naszą restauracją, którzy w oparciu o indywidualne preferencje skomponują dietę, my natomiast zadbamy o przygotowanie potraw. Dla zapracowanych dostarczamy całodzienne wyżywienie pod wskazany adres.
Zatem zapraszamy serdecznie. . . . . . .