Firma została założona w 1994 r. Do 28 lutego 2003 r. była to działalność gospodarcza, prowadzona przez osobę fizyczną. Od dnia 28 lutego 2003 Zakład Piekarniczo-Cukierniczy ma status Spółki Jawnej.
Celem firmy jest ustawiczny rozwój. Odzwierciedleniem tego są przeprowadzane inwestycje. Dzięki nim zakład poprawia swoją konkurencyjność, polepsza jakość produktów, zwiększa asortyment, rozszerza sieć sprzedaży i dystrybucji, poprawia warunki pracy oraz podwyższa standardy jakości zarządzania. W 1998 roku zakład rozbudował pomieszczenia magazynowe, a w 2002 roku dobudował hale cukierni. Rozszerzona została również sieć dystrybucji oraz rozbudowana baza transportowa. Kolejnym etapem była budowa chłodni ściśle związana z wymogami systemu HACCP, ISO 9001:2000 wdrożonego w 2004 roku. Przedmiotem działalności przedsiębiorstwa jest produkcja i sprzedaż pieczywa, asortymentów cukierniczych świeżych, wyrobów ciastkarskich, cukiernictwa deserowego.
Do produkcji pieczywa używany jest naturalny kwas chlebowy, uzyskany metodą wielofazową, co gwarantuje otrzymanie wysokiej jakości tradycyjnego wiejskiego chleba oraz wielu innych gatunków pieczywa, m. in. chleby ziołowe, mleczne
i z dodatkami różnych ziaren oraz bakalii.
Wykwalifikowana i stale rosnąca załoga (w tym wyszkoleni przez zakład uczniowie w zawodzie piekarz i cukiernik) gwarantuje utrzymanie wysokiej jakości produkowanych wyrobów piekarniczych i szerokiej palety wyrobów ciastkarskich, ciast i tortów.
Firma współpracuje z około 200 indywidualnymi odbiorcami oraz z dużymi sieciami handlowymi na terenie wielu województw Polski. Zakład prowadzi również sprzedaż swych wyrobów we własnych sklepach firmowych. Przedsiębiorstwo zajmuje się ponadto dystrybucją swoich wyrobów. Posiada 10 samochodów dostawczych marki Mercedes, którymi zaopatrywane są punkty sprzedaży detalicznej, współpracujące z zakładem.