Główną różnicą między wyciskarkami a sokowirówkami jest sposób działania obu urządzeń. W przypadku sokowirówek mamy do czynienia ze ścieraniem warzyw i owoców, szatkowaniem ich i rozcinaniem. Podczas całego procesu dochodzi do wytworzenia się ciepła, które jest efektem tarcia, przez co substancje odżywcze szybciej się utleniają. Sam sok traci w ten sposób w bardzo krótkim czasie swoje właściwości zdrowotne. Ale cały proces odbywa się bardzo szybko.
Wyciskarki działają inaczej. Centralna część urządzenia, wałek ślimakowy, masywny, wytrzymały, wykonany zawsze z trwałych materiałów, obraca się powoli (nawet do 40 obrotów na minutę), przez co nie dochodzi do podwyższenia się temperatury. Ślimak miażdży wszystkie produkty, tym samym efektywniej wydobywa to, co jest w nich najcenniejszego, oddając pełnowartościową bombę witaminową.
Wyciskarki wytwarzają sok nie tylko z twardych warzyw, orzechów, ale i z różnego typu roślin liściastych; ilość uzyskanego płynu bywa dwukrotnie wyższa niż w przypadku sokowirówek.
Zapytaj eksperta o szczegóły »