Dodaj boks reklamowy w tym miejscu
Stwórz boks dla swojej firmy i promuj ją w Odi.pl.
Logo firmy: Urządzenia Piekarnicze Andrzej BarlikUrządzenia Piekarnicze Andrzej ...
Oferujemy: - części do pieców piekarniczych - części do palnikó...
Logo firmy: PPHU Rem Marco s.c. Remigiusz Cieślewicz Leszek CieślewiczPPHU Rem Marco s.c. Remigiusz C...
Cukiernia Rem Marco - Produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ...
Logo firmy: PPHU Alicja Jerzy KlimczakPPHU Alicja Jerzy Klimczak
1. Fasola „Jaś” 400g 2. Fasola „Piękny Jaś...
Pytanie do ekspertów:

Jakie oleje najlepiej nadają się do smażenia i dlaczego?

Aby udzielić odpowiedzi na powyższe pytanie zaloguj się lub zarejestruj w Odi.pl.

Odpowiedzi ekspertów:
Odpowiedź firmy: Inter Arma Sp. z o.o.
Niewłaściwe smażenie na oleju produktów spożywczych może być groźne dla zdrowia. Najważniejsze to smażenie w zbyt wysokich temperaturach a w przypadku frytowania dostarczanie do frytury zbyt dużej ilości wody, która najczęściej dostaje się do oleju wraz z produktem.
Tłuszcze wielonienasycone, np. olej słonecznikowy, olej lniany w zasadzie nie nadają się do obróbki termicznej.
Wielu restauratorów wraz ze wzrostem świadomości i zagrożeń z tego wynikających, coraz dokładniej kontroluje jakość tłuszczu na którym odbywa się frytowanie i smażenie.

Zapytaj eksperta o szczegóły »
Data: 2016.01.15
Oceń odpowiedź:
2/0