Jest wiele metod pozwalających przedłużyć trwałość kwiatów ciętych. Nie zawsze wszystkie metody możemy stosować do każdej rośliny, ale ogólne zasady są następujące:
- końcówki łodyg przycinamy ukośnie ostrym nożem ( nie urywamy, nie szarpiemy)
- obrywamy na łodydze liście ( do wysokości zanurzenia w wodzie)
- przed włożeniem kwiatów do wazonu zanurzamy łodygi na krótko we wrzątku
- wlewamy do umytego wazonu wodę o temperaturze pokojowej, najlepiej odstaną
- zmieniamy wodę w wazonie codziennie
- nie ustawiamy kwiatów w miejscu nasłonecznionym i w bardzo ciepłych pomieszczeniach
- w miarę możliwości warto zamiast szklanych stosować wazony metalowe
- możemy zastosować środki przedłużające świeżość kwiatów, które dodajemy do wody
- jeśli ścinamy kwiaty w ogrodzie, zróbmy to o poranku
Miłośnicy kwiatów ciętych wiedzą, że pomaga dodana do kwiatów gazowana woda mineralna, kwasek cytrynowy, sól lub cukier...ale każdy gatunek kwiatów lubi coś innego...
Zapytaj eksperta o szczegóły »